MP201 v2.0 firmware is here

This is the place to share tips, tricks and questions about Moog's controller products; the MP-201 Multi-Pedal and the EP-2. There are a world of applications for these expression enhancers. Explore...
Amos
Posts: 2438
Joined: Wed Jul 23, 2003 3:11 pm

MP201 v2.0 firmware is here

Post by Amos » Tue Oct 20, 2009 9:32 pm

finished today. Soon to be announced generally; presented here first as a gift to all you faithful forum folks. :)

Be sure to save any custom MP201 presets to your computer before you install the update --
Firmware v2.0 can import v1 presets via MIDI, but the update process will erase your existing presets from the MP201's internal memory.

All instructions and an addendum to the manual are included in the .zip files.

Mac users click here

Windows users click here

Let me know what you think...

-Amos
Last edited by Amos on Tue Oct 20, 2009 9:57 pm, edited 1 time in total.

glimmertwins
Posts: 13
Joined: Fri Apr 14, 2006 2:52 am

Post by glimmertwins » Tue Oct 20, 2009 9:37 pm

Oh hell...this is getting installed and toyed with TONIGHT.

tubeampguy
Posts: 98
Joined: Wed Dec 29, 2004 8:29 pm
Location: Long Beach,Ca
Contact:

Re: MP201 v2.0 firmware is here

Post by tubeampguy » Wed Oct 21, 2009 12:36 am

Amos wrote:finished today. Soon to be announced generally; presented here first as a gift to all you faithful forum folks. :)

Be sure to save any custom MP201 presets to your computer before you install the update --
Firmware v2.0 can import v1 presets via MIDI, but the update process will erase your existing presets from the MP201's internal memory.

All instructions and an addendum to the manual are included in the .zip files.

Mac users click here

Windows users click here

Let me know what you think...

-Amos




Thank you Amos for your dedication to the our Moog Music community! :D
Last edited by tubeampguy on Wed Oct 21, 2009 12:09 pm, edited 1 time in total.

tubeampguy
Posts: 98
Joined: Wed Dec 29, 2004 8:29 pm
Location: Long Beach,Ca
Contact:

Re: MP201 v2.0 firmware is here

Post by tubeampguy » Wed Oct 21, 2009 1:37 am

tubeampguy wrote:
Amos wrote:finished today. Soon to be announced generally; presented here first as a gift to all you faithful forum folks. :)

Be sure to save any custom MP201 presets to your computer before you install the update --
Firmware v2.0 can import v1 presets via MIDI, but the update process will erase your existing presets from the MP201's internal memory.

All instructions and an addendum to the manual are included in the .zip files.

Mac users click here

Windows users click here

Let me know what you think...

-Amos




Thank you Amos for your dedication to the our Moog Music community!

:D




Amos! My 2.0 update is complete and running fine! Stay tune :lol:
Last edited by tubeampguy on Wed Oct 21, 2009 12:10 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Prime NL
Posts: 356
Joined: Mon Aug 11, 2008 4:40 pm
Location: E-Troid, NL

Post by Prime NL » Wed Oct 21, 2009 3:46 am

Thanks again Amos for being a Beta... 8)

Kept myself in the background till you gave this message...but i have to say that the firmware ROCKS !!!

r05c03
Posts: 224
Joined: Mon Jul 21, 2008 5:08 pm

Post by r05c03 » Wed Oct 21, 2009 7:24 am

My band mates are going to be so pissed....I am supposed to be recording our songs...instead I will be updating and messing with the CP...and turning my MF Rig into a mono-synth...
MF-102, MF-107, MF-m105, CP-251, MP-201, Elektron Octatrack, Filter Factory...

patobrujo
Posts: 135
Joined: Tue May 27, 2008 3:17 pm
Location: Santiasko, Chile

Post by patobrujo » Wed Oct 21, 2009 12:51 pm

:D finally!! thanx a lot Amos and all the folks at Moog, this kind of things makes me wanna get more and more moog gear...

For the back up of presets do we need Midi OX, or just an USB cable? :roll:
..::PATOBRUJO::..

Amos
Posts: 2438
Joined: Wed Jul 23, 2003 3:11 pm

Post by Amos » Wed Oct 21, 2009 1:03 pm

patobrujo wrote:For the back up of presets do we need Midi OX, or just an USB cable? :roll:


You do need some software which can receive and save the SysEx preset data... on the PC, Midi-Ox is a good choice for this.

Connect the USB, open Midi-Ox, go to Options->Midi Devices and make sure that "usb audio device" is selected as a MIDI input.
Then go to View->SysEx, and in the SysEx View and Scratchpad window, choose SysEx->Receive Manual Dump.

Then, on the MP-201, go to the Utilities Menu and choose Send Preset to send the currently-active preset as a single file, or Send All Presets to send all presets at once.

I recommend sending each preset as its own file, unless you have a whole lot of custom presets saved and don't want to be bothered. In any case, once the data is sent, you would go to the Display Window menu and choose Save As. Name the file to match the name of the preset, and you've got it backed up and ready to load into the MP-201 again after the firmware update.

Cheers,

Amos

patobrujo
Posts: 135
Joined: Tue May 27, 2008 3:17 pm
Location: Santiasko, Chile

Post by patobrujo » Wed Oct 21, 2009 8:58 pm

:D :D update done, everything working fine and my presets are in again :D :D this is great!! now i have 100 presets instead of 50!! and all the new features :shock: i hope i got enough time to experiment with all of them... thanx again :wink:
..::PATOBRUJO::..

User avatar
Portamental
Posts: 888
Joined: Fri Jan 23, 2009 8:53 am

Post by Portamental » Wed Oct 21, 2009 10:20 pm

Great news!

Now if I have done my homework, all I would need is an S-trigger inverter cable assembly to do the midi-to-CV thing on s minimoog model D, right?

mtmelvin
Posts: 45
Joined: Wed Apr 30, 2008 9:11 pm
Location: Bay Area, CA

Post by mtmelvin » Thu Oct 22, 2009 12:29 am

Bad news for me. I performed the update as per the instructions included in the zip file. Everything went smoothly and I saw all of the appropriate feedback on the MP201 screen. I saw it reboot into V2.00. Then successfully loaded the factory presets, did the factory restore, and calibrated the foot pedal. Everything went well.

Then I went and had some dinner. When I came back my Mac showed a message on the screen that said it needed to be restarted. I've never seen that particular message before. It was shown in several different languages. The MP201 was still connected but I didn't look at it so I don't know what the screen displayed at that point. After I restarted the Mac I went to try the pedal and although it was powered up the LCD screen was blank. It was also non responsive to button presses/knob turning. SysEx Librarian no longer sees the MP201 at all.

What happened? And what can I do now?

Thanks.

-Mark
Moog Voyager Old School, Memorymoog, Moog Prodigy, Moog Rogue, MF-101, MF-102, MF-103, MF-104z, MP-201, Arp Odyssey, DSI Prophet 08 SE, Oberheim Matrix 6R, Roland Juno 6, Crumar Orchestrator, Rhodes, Wurli, Clavinet D6, Hammond C3 w/ Leslie 122

Amos
Posts: 2438
Joined: Wed Jul 23, 2003 3:11 pm

Post by Amos » Thu Oct 22, 2009 8:14 am

Drat, and I was hoping for a perfect track record for this update... :oops:

We can re-program the MP201 here at Moog, or I can provide instructions for you to do it; I've sent you a PM.

I almost wonder if there wasn't some sort of power fluctuation or other electrical disturbance; I am sure the message on your Mac was related to whatever might have happened. if you remember any more details about the "re-start" message, I can try to research what kind of events might have triggered the message to appear. Perhaps that can offer some clues.

All I can say is I'm sorry, and let's see how the MP-201 fares after re-programming... if it's any consolation, there have not been any other problems reported so far...

Kind regards,

Amos

RAH
Posts: 37
Joined: Mon Jul 27, 2009 2:02 pm

Post by RAH » Fri Oct 23, 2009 8:00 am

All good here. Nice update, Thanks Amos.

Vitja B
Posts: 42
Joined: Thu Apr 30, 2009 5:41 am
Location: slovenia

Post by Vitja B » Sat Oct 24, 2009 2:38 pm

It seems to work fine!
Great!
Thanx Amos!
MF-101,MF-102,MF-104Z,MP-201,PRS Custom24/10 top,Acoustic G100T,many more.

r05c03
Posts: 224
Joined: Mon Jul 21, 2008 5:08 pm

Post by r05c03 » Sun Oct 25, 2009 3:45 pm

Seems to have gone swimmingly...!
MF-102, MF-107, MF-m105, CP-251, MP-201, Elektron Octatrack, Filter Factory...

Post Reply