Connecting the Sub 37

Everything Sub.
Post Reply
andreasm
Posts: 3
Joined: Tue May 03, 2016 4:50 am

Connecting the Sub 37

Post by andreasm » Fri May 27, 2016 3:40 am

Hi Guys, this is a bit of a noob question: How do I connect the Sub 37 to my sound card the best way?

Right now my signal path is this:

Moog Sub 37 -> TS Cable -> active DI Box - > XLR -> Line In (of my Universal Audio LA-610) - > balanced XLR/TRS -> RME Hammerfall (Soundcard) Audio Input

Which sounds great but seems a bit overcomplicated...But using the Instrument Input of the LA-610 gave me some noise that I got rid of going through the DI and into the Line In...could I drop the DI by using a balanced TRS/XLR Cable Moog -> LA-610 Line IN?

1) Is the Audio Output of the Sub 37 Mic or Line Level?

Thanks!

User avatar
fwilleke
Posts: 105
Joined: Tue Oct 14, 2014 4:24 am
Location: Berlin, Germany
Contact:

Re: Connecting the Sub 37

Post by fwilleke » Mon May 30, 2016 1:06 pm

andreasm wrote:Right now my signal path is this:

Moog Sub 37 -> TS Cable -> active DI Box - > XLR -> Line In (of my Universal Audio LA-610) - > balanced XLR/TRS -> RME Hammerfall (Soundcard) Audio Input

Which sounds great but seems a bit overcomplicated...But using the Instrument Input of the LA-610 gave me some noise that I got rid of going through the DI and into the Line In...could I drop the DI by using a balanced TRS/XLR Cable Moog -> LA-610 Line IN?

Simply using a balanced cable doesn't help, it's the DI Box that creates the balanced signal.

andreasm wrote:1) Is the Audio Output of the Sub 37 Mic or Line Level?

No idea, but it's definitely a hot output, depending on the setup.
___
Sub 37 Cookbook
My Website
Gear List
Me on Instagram

15" late 2013 MacBook Pro
Mac OS X El Capitan 10.11.3

jsharpphoto
Posts: 440
Joined: Sun Jul 05, 2015 4:18 pm

Re: Connecting the Sub 37

Post by jsharpphoto » Mon May 30, 2016 5:47 pm

I plug all of my moogs, including my modular, directly into my presonus firestudio(s). No signal issues, just crystal clear audio.
Moog Format Modular
Model D (2016)
Moog MG-1
Access Virus Ti2 Polar
Oberheim OB-6
Sequential Rev2

mmarsh100
Posts: 370
Joined: Thu May 16, 2013 12:36 pm

Re: Connecting the Sub 37

Post by mmarsh100 » Mon May 30, 2016 7:29 pm

Unless you really want the coloration of the preamp, you can go directly into your interface. I sometimes go into a Neve DI then into my interface, sometimes straight in.

User avatar
bichuelo
Posts: 820
Joined: Fri Jan 22, 2010 5:25 pm
Location: Bogotá, Colombia
Contact:

Re: Connecting the Sub 37

Post by bichuelo » Mon May 30, 2016 7:39 pm

fwilleke wrote:Simply using a balanced cable doesn't help, it's the DI Box that creates the balanced signal.


This is true, however I have been able to kill some ugly static simply using TRS cables from my Moog gear to my mixer...
http://audiotecna.info
T-III, Voyager, VX-351, Slim Phatty, Model D, Sub Phatty, Subsequent 37, Minitaur, all moogerfoogers and minifoogers, EW+, Theremini, Model 15, Filtatron, Animoog, Model D App, iOS 11 Mother-32, DFAM, Werkstatt, Win7, High Sierra

Stevie Ray
Posts: 254
Joined: Sun Apr 17, 2016 2:25 pm

Re: Connecting the Sub 37

Post by Stevie Ray » Wed Jun 01, 2016 3:15 pm

Sounds like an extremely complex setup for recording a Sub-37 :o

User avatar
fwilleke
Posts: 105
Joined: Tue Oct 14, 2014 4:24 am
Location: Berlin, Germany
Contact:

Re: Connecting the Sub 37

Post by fwilleke » Wed Jun 01, 2016 3:40 pm

It does in deed. I just have mine connected with a normal
Instrument cable, sounds great. Instead of using additional gear to get rid of the noise, I'd rather track down and eliminate the cause.
___
Sub 37 Cookbook
My Website
Gear List
Me on Instagram

15" late 2013 MacBook Pro
Mac OS X El Capitan 10.11.3

Stevie Ray
Posts: 254
Joined: Sun Apr 17, 2016 2:25 pm

Re: Connecting the Sub 37

Post by Stevie Ray » Wed Jun 01, 2016 4:20 pm

The more gear you add to the signal path the more noise there is.

Seriously, get yourself a decent USB or Firewire audio interface and you can plug the Sub 37 directly into that. If you want more control and flexibility, get a small 4 or 8 channel mixer and feed the output from that into your audio interface.

The complex and arcane signal path you are using will only result in frustration and disappointment. Keep it simple!

User avatar
black_label
Posts: 19
Joined: Wed May 25, 2016 4:47 am

Re: Connecting the Sub 37

Post by black_label » Fri Jun 03, 2016 1:55 am

andreasm wrote:
1) Is the Audio Output of the Sub 37 Mic or Line Level?

Thanks!


I'm pretty sure it's a line level output. You can connect it directly to a mixer or power amp. If you're connecting directly to an instrument level input, you'll get noise.
-------
Model D, Sub37, Minitaur & some Moogerfoogers

User avatar
breun
Posts: 359
Joined: Sun May 05, 2013 1:36 pm
Location: Utrecht, The Netherlands

Re: Connecting the Sub 37

Post by breun » Wed Jun 08, 2016 1:04 am

andreasm wrote:Right now my signal path is this:

Moog Sub 37 -> TS Cable -> active DI Box - > XLR -> Line In (of my Universal Audio LA-610) - > balanced XLR/TRS -> RME Hammerfall (Soundcard) Audio Input


I'd just connect the Sub 37 directly to a line input using a regular 1/4 inch instrument TS cable.

Note that an instrument input on a preamp is not the same as a line input. If you want the LA-610 in the chain for color, set its input to line level, not Mic or Hi-Z (instrument).

Post Reply