Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Everything Sub.
markus201
Posts: 3
Joined: Sat Jun 06, 2015 6:42 am

Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by markus201 » Sat Jun 06, 2015 6:57 am

Hey guys

The cutoff on my Sub 37 has started behaving strange.
As I sweep the frequency up and down, it starts randomly jumping to different frequencies.
There is no modulation being sent to the cutoff. I have noticed that if I hold down the knob as i sweep it, it seems to work fine so I'm thinking it's a dodgy potentiometer?

Any ideas?

cheers

MoogProg
Posts: 211
Joined: Tue Oct 07, 2014 11:09 am

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by MoogProg » Sat Jun 06, 2015 8:23 am

Sorry to heat about this. :( It is a known issue and happened to me, too. It is an easy fix, but you'll need to get the Sub37 back to Moog for service.

markus201
Posts: 3
Joined: Sat Jun 06, 2015 6:42 am

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by markus201 » Sat Jun 06, 2015 8:48 am

Damn... I've already had to return it to have a faulty key spring sorted. Don't like the idea of it making two more trips in the hands of couriers

pedrofloyd
Posts: 26
Joined: Sun Mar 08, 2015 4:09 am

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by pedrofloyd » Sat Jun 06, 2015 12:31 pm

Hi Markus, please, do contribute to the "SN Sub37" thread, in order to collect the maximum of info about sub 37 issues. It'd be very interesting to know your serial number and manufacturing date....
Hi,
here are some infos:
OS: windows 7 64 bits and XP SP3
notebooks: thoshiba and Dell both dual core
Audio interface: Echo firewire

OS (inc. 32/64 bit), DAWs, moog equipment and audio interfaces used in your setup.

GregVDS
Posts: 157
Joined: Mon Apr 30, 2012 9:40 am

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by GregVDS » Sat Jun 06, 2015 1:27 pm

Thanks Pedro,

Yes, it is indeed very interesting to have your contribution to that topic in order to track down if the problem is random/linked to a certain series/appearing with time and so on.

I think the panel pcb has to be changed in order to have the cutoff filter potentiometer replaced by a stronger one.

All the best,

Greg

Iscariah
Posts: 15
Joined: Sun Mar 29, 2015 9:49 am

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by Iscariah » Sun Jun 07, 2015 1:35 pm

I had many many problems with this synth and this cut off problem too, they replaced it, but it only last too days.
After 7 month sent back the synth to the shop who changed it for a prophet 12.

markus201
Posts: 3
Joined: Sat Jun 06, 2015 6:42 am

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by markus201 » Sun Jun 07, 2015 3:52 pm

Thanks for the replies all

Oh well, looks like I'll need to get it back to the shop to be sorted then
I'll await a reply from Moog

cheers

GregVDS
Posts: 157
Joined: Mon Apr 30, 2012 9:40 am

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by GregVDS » Mon Jun 08, 2015 10:38 am

Markus,

please try and search for Andy direct address at Moog. He is the guy for all support and problems related stuff. Search here in the forum, Ha has put his refs a couple of times in other similar threads.

Keep faith, the Sub37 is amazing :-).

Greg

Petur
Posts: 32
Joined: Wed Oct 23, 2013 8:32 am

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by Petur » Fri Jun 12, 2015 5:27 am

Damn! Now this have started happening to my Sub37.

To get this sorted, is the procedure to contact Moog support? or should i contact the retailer i bought it from?

pedrofloyd
Posts: 26
Joined: Sun Mar 08, 2015 4:09 am

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by pedrofloyd » Fri Jun 12, 2015 6:41 am

Hi Petur, please, do contribute to the "SN, OWNER Sub37" thread, in order to collect the maximum of info about sub 37 issues. It'd be very interesting to know your serial number and manufacturing date....
Thanks a lot
Hi,
here are some infos:
OS: windows 7 64 bits and XP SP3
notebooks: thoshiba and Dell both dual core
Audio interface: Echo firewire

OS (inc. 32/64 bit), DAWs, moog equipment and audio interfaces used in your setup.

User avatar
paramnesia
Posts: 126
Joined: Tue Mar 03, 2015 11:35 am
Location: Asheville, NC
Contact:

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by paramnesia » Fri Jun 12, 2015 10:26 am

POST by Control_Voltage
Thu May 21, 2015 12:58 pm
Hi Guys,

Andy from Moog Tech Support here!!!

My apologies for any long delays in email replies as we have been having a little bit of trouble with our email server.

Also, while we occasionally monitor these forums, we can't feasibly monitor every thread that gets posted.

Please feel free to contact me directly via email at [email protected], or for an urgent matter please call tech support at 1-(828)-251-0090 xt. 221, 217 or 204.

Please tag in the subject line FORUM POST ISSUE so I can easily differentiate it from the hundreds of other inquiries I receive each week, and please flag it as urgent.

In the body of the email, include your Forum User Name so I can easily track back to the original post, and also a link to the forum where you were posting.

My thanks for your patience and understanding.

Thanks,
Andy Hughes
Service Department Manager
Moog Music, Inc.
Sub37TE V1.2 / 4 X CP-251, 3 x MF-104M, MF-102, MF-107, MF-108M, 4 x Mother32 + 5 x 104HP Eurorack, Windows 7 - 64 Bit | Ableton Live 9.5 + MaxMSP https://www.modulargrid.net/e/racks/view/458782

Sabbathian
Posts: 2
Joined: Tue Apr 29, 2008 4:31 am

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by Sabbathian » Fri Jun 19, 2015 6:33 pm

I had the same issue with my Sub 37. I just sent it in for repair. Unfortunately costing me a little over $70 to ship back!
Mine is serial number 01775.
I only had it for a few months before it started malfunctioning. Hopefully this is the only time I have to do this. I sold my other synths for this one, which is a total bummer because now I dont have a synth to use. I've never had to send in any other new synths for repair so quickly after purchasing them. I do love my Sub37, but I am a little nervous that other pots will start going out next...

pedrofloyd
Posts: 26
Joined: Sun Mar 08, 2015 4:09 am

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by pedrofloyd » Sat Jun 20, 2015 3:14 am

As a Moog client I'd like to know the truth about this story!
What is the problem? A set of defective potentiometers? A circuit which forces the cutoff potentiometer to work incorrectly? Why this problem doesn't appear on the sub-phatty or little phatty too? Is there the possibility that in the future this issue will affect the other potentiometers? On the new sub 37 synths are there significant variations on the PCB to solve the problem (it seems like this as reported from some user)?
In my mind this issue is not clear and I'm worried about this (I know that there are many and many more important problems in the life but......anyway...).
I'd like to have a final word from MOOG end not only the great support fron Andy in case of failure. I'd like to know the truth!
Greetings
Hi,
here are some infos:
OS: windows 7 64 bits and XP SP3
notebooks: thoshiba and Dell both dual core
Audio interface: Echo firewire

OS (inc. 32/64 bit), DAWs, moog equipment and audio interfaces used in your setup.

GregVDS
Posts: 157
Joined: Mon Apr 30, 2012 9:40 am

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by GregVDS » Sun Jun 21, 2015 2:29 pm

Hi Sabbathian,

Can you post your characteristics on the Sub 37 SN thread, so we can have a better statistical understanding of the problem(s) one can excpect from the Sub37?

Many thanks,

Greg

Iscariah
Posts: 15
Joined: Sun Mar 29, 2015 9:49 am

Re: Sub 37 - Cutoff wigging out around 320Hz

Post by Iscariah » Mon Jun 22, 2015 12:16 pm

Once Again, lot of sub 37 have this problem, and many more problems too, after 8 month I sent it back to the store and change it for a DSI PRO2......good construction, nice keyboard, fantastic sound and possibilities....no more problems

Post Reply