Bricked Sub37 with 1.1 update

Everything Sub.
squidfood
Posts: 7
Joined: Mon May 04, 2015 8:50 pm

Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by squidfood » Mon May 04, 2015 8:59 pm

Starting from 1.03. Windows updater recognized the Phatty, gave instructions to switch to firmware mode, Sub 37 read FIRMWARE UPDATE and the counter ticked to 100%.

At 100%, it paused, then said "update failed".

Then Windows said "USB device failed - this is a malfunctioning USB device".

Now the Phatty reads "Flash Erased - Ready for Code".

Trying to re-run the update does nothing...

Help!

DaveBee
Posts: 61
Joined: Sat Apr 11, 2015 11:08 am
Location: Ontario, Canada

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by DaveBee » Tue May 05, 2015 10:07 am

From another thread ..

Hi guys,

Andy from the Moog Tech Lab here!!!

If you encounter any problems installing the new FW update, please contact us directly. My email is [email protected] and my number is 1-828-251-0090 ext 221

You can also reach out to my technicians:

Nick Montoya ext.217 [email protected]

Nate Marino ext.204 [email protected]

Thanks,
Andy Hughes
Service Department Manager
Moog Music, Inc.Control_Voltage

m10k
Posts: 39
Joined: Fri Jan 23, 2015 4:02 am

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by m10k » Tue May 05, 2015 6:33 pm

Also, make sure you're NOT using a USB hub as that causes known issues. You want to go straight from the Sub37 to your computer.

User avatar
Flareless
Posts: 176
Joined: Mon Nov 17, 2014 7:47 am
Location: Ontario, Canada
Contact:

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by Flareless » Wed May 06, 2015 8:17 am

I encountered this problem too. It freaked me out. I ran the installer three more times and it finally worked. No change to the system or components. USB has always been plugged directly into my Mac. Don't know why it happened and why it finally worked, I'm just thrilled my Sub isn't dead.

Now I just need documentation for the new features.
Rich

Image

What can this strange device be? When I touch it, it gives forth a sound - Neil Peart

User avatar
breun
Posts: 359
Joined: Sun May 05, 2013 1:36 pm
Location: Utrecht, The Netherlands

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by breun » Wed May 06, 2015 8:24 am

Flareless wrote:Now I just need documentation for the new features.
An updated manual is included in the download and also available separately from the download tab on the Moog website: http://www.moogmusic.com/products/phatt ... nloads-tab

User avatar
wildecat
Posts: 11
Joined: Tue May 15, 2012 6:33 am

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by wildecat » Wed May 06, 2015 9:44 am

Same problem with my Sub 37 :shock: :shock: :shock:
Don't seem to work, I restarted the procedure three times but still saying: "flash erased waiting for code"....
Can you help me?
Galileo Figaro!

Toine
Posts: 45
Joined: Sun Feb 22, 2015 6:17 am

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by Toine » Wed May 06, 2015 9:52 am

wildecat wrote:Same problem with my Sub 37 :shock: :shock: :shock:
Don't seem to work, I restarted the procedure three times but still saying: "flash erased waiting for code"....
Can you help me?
Contact Andy from Moog Tech Lab (see post above)....

User avatar
Flareless
Posts: 176
Joined: Mon Nov 17, 2014 7:47 am
Location: Ontario, Canada
Contact:

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by Flareless » Wed May 06, 2015 11:53 am

breun wrote:
Flareless wrote:Now I just need documentation for the new features.
An updated manual is included in the download and also available separately from the download tab on the Moog website: http://www.moogmusic.com/products/phatt ... nloads-tab
Thanks!
Rich

Image

What can this strange device be? When I touch it, it gives forth a sound - Neil Peart

pb21
Posts: 122
Joined: Tue Apr 21, 2015 2:24 am

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by pb21 » Thu May 07, 2015 5:24 am

This happened to me from 1.07 to 1.1 but I rolled back manually to 1.07 then manually did the update to 1.1, it scared the crap out of me because I thought it was permanently bricked but resorting to totally manual update and not auto update program worked for me.

pb21
Posts: 122
Joined: Tue Apr 21, 2015 2:24 am

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by pb21 » Thu May 07, 2015 5:25 am

just as an addition when it bricked it was left in the state to receive the 2nd update file of the four files.

User avatar
_DemonDan_
Posts: 1268
Joined: Mon Nov 16, 2009 4:52 pm

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by _DemonDan_ » Thu May 07, 2015 9:26 am

squidfood wrote:Bricked Sub37 with 1.1 update
To be clear, "bricked" means that a device's booting software has also been corrupted such that there is no way to install firmware until the boot software has been fixed.

A device is not "bricked" simply because a particular computer/USB interface/SysEx app/transmission setting is currently not working.

It simply means that one of the above things needs to be different.

I writing this because we collectively have a tendency to post alarming headlines for things that often have a simple fix.

And those headlines will exist long after the simple problem has been solved.

That being said, squidfood, did you get your problem solved yet?
_ :twisted: _DemonDan_ :twisted: _

evileye
Posts: 49
Joined: Tue Jul 22, 2014 3:40 pm

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by evileye » Thu May 07, 2015 12:25 pm

I experience a similar issue. The auto update erase the firmware but when I turned the power back on (with pitchwheel all the way up). It would act like it was installing the new firmware but almost immediately return with "device not found". It found the device fine to erase the firmware. It's not connected to a hub. Running Windows 7. I tried at least have dozen times. BTW, the instructions don't really say when to release the pinch bend.

I was terrified. Fortunately, I was able to use the manual method at this point to get it updated. Otherwise, I was getting in the car and heading to Asheville!

If I had time to troubleshoot it with a tech, I would have but I never really know when I'll have free time and it's usually odd hours. When I have free time, I'd rather be playing.

All that being said, once the new OS was installed, it's a beauty

mmarsh100
Posts: 370
Joined: Thu May 16, 2013 12:36 pm

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by mmarsh100 » Thu May 07, 2015 12:37 pm

Did you make sure the FINE PITCH was turned all the way down? That must be true in conjunction with the PITCH WHEEL all the way up when rebooting into the installer.

User avatar
Flareless
Posts: 176
Joined: Mon Nov 17, 2014 7:47 am
Location: Ontario, Canada
Contact:

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by Flareless » Thu May 07, 2015 3:04 pm

evileye wrote:... Otherwise, I was getting in the car and heading to Asheville!
Ok, at least I'm not the only one :oops:
Rich

Image

What can this strange device be? When I touch it, it gives forth a sound - Neil Peart

Fp5241
Posts: 1
Joined: Thu May 07, 2015 8:37 pm

Re: Bricked Sub37 with 1.1 update

Post by Fp5241 » Thu May 07, 2015 8:45 pm

Hello!

First Post!
I had the same issues with the Windows install, took about 8 tries to get it to update. Here's what worked for me:

1. Disconnected all other USB devices.
2. Restarted my Laptop.
3. Connected the Sub 37 directly into the laptop (no hubs).
4. Started installer.
5.After the 2nd try, it finally worked.

I also tried a different USB cable, not sure if it helped, but I was in panic mode.

Good luck!

Post Reply