Matriarch VCO1 is out of tune on F#1 key

Mother-32, DFAM, Subharmonicon, Grandmother, Matriarch
Post Reply
OMN
Posts: 10
Joined: Sun Sep 29, 2019 12:51 am

Matriarch VCO1 is out of tune on F#1 key

Post by OMN » Wed Dec 11, 2019 4:07 am

Hello,

I have a problem with my Matriarch, the VCO1 is always out of tune when I use the F#1 key. The other VCO's have no problem. Here is a link of a video showing the situation

https://youtu.be/sMVd2O4xQdo

Any comments on how to fix this ?

thanks

Markyboard
Posts: 256
Joined: Wed Jul 30, 2003 6:46 pm
Location: Springfield, VA

Re: Matriarch VCO1 is out of tune on F#1 key

Post by Markyboard » Wed Dec 11, 2019 9:05 am

Strange that it's only the F#. Can you test it again using midi to help narrow down the problem?

OMN
Posts: 10
Joined: Sun Sep 29, 2019 12:51 am

Re: Matriarch VCO1 is out of tune on F#1 key

Post by OMN » Thu Dec 12, 2019 1:36 pm

All right, I have checked every key via Matriarch keyboard and midi note messages from computer and also the Matriarch arpeggiator.

The bug is only on the F#1 key. It is about the VCO1 behaviour. I could not think myself an explanation engnineering wise.

So I would appreciate a comment from the Moog staff if they are present here.

thank you

User avatar
misterpete
Posts: 390
Joined: Wed Oct 26, 2011 9:16 am

Re: Matriarch VCO1 is out of tune on F#1 key

Post by misterpete » Sun Dec 15, 2019 3:03 am

Unless things have changed dramatically in my absence …very rare to see them here in the User Forum

You'll fare much better if you go to the official Website where you registered your instrument(s) then look at the links to telephone MOOG or send an eMail to the correct contacts - ie support not sales
support is superb ~ but not the purpose of the usr group… and whatever is wrong with your Matriarch at the moment — it sounds like it needs some serious attention from the people that built it

Good luck!
Please Call Me, PETE
https://petedako.bandcamp.com/music
"Mr. Pete" at MuffWiggler |@petedako on Twitter

OMN
Posts: 10
Joined: Sun Sep 29, 2019 12:51 am

Re: Matriarch VCO1 is out of tune on F#1 key

Post by OMN » Mon Dec 16, 2019 12:13 pm

thanks for your attention !

Richard deHove
Posts: 19
Joined: Fri Jan 10, 2020 10:16 pm

Re: Matriarch VCO1 is out of tune on F#1 key

Post by Richard deHove » Thu Jan 16, 2020 2:07 am

I have the same problem except it's Osc4 on B-flat. I updated the firmware a few days ago, but since I've only had this for a week or so it's hard to say whether it was a problem before the update. I certainly didn't notice any issue, but now it's all I hear - turns out B-flat is a favorite note of mine.

Richard deHove
Posts: 19
Joined: Fri Jan 10, 2020 10:16 pm

Re: Matriarch VCO1 is out of tune on F#1 key

Post by Richard deHove » Fri Jan 17, 2020 2:26 am

Thanks to Moog Support for a fast reply and the procedure to resync the oscillators. Had to do it a few times (with the wonky key moving each time!) but finally it's all good.

OMN
Posts: 10
Joined: Sun Sep 29, 2019 12:51 am

Re: Matriarch VCO1 is out of tune on F#1 key

Post by OMN » Tue Jan 28, 2020 5:23 am

I am still waiting for a reply from Moog support. will report when something happens...

OMN
Posts: 10
Joined: Sun Sep 29, 2019 12:51 am

Re: Matriarch VCO1 is out of tune on F#1 key

Post by OMN » Tue Feb 04, 2020 3:23 pm

Today, I have made another attempt with the hope to receive a response from Moog.

will report when something arrives..

CLaws
Posts: 2
Joined: Tue Feb 18, 2020 12:01 am

Re: Matriarch VCO1 is out of tune on F#1 key

Post by CLaws » Tue Feb 18, 2020 12:06 am

FWIW, I had that problem with a Sub37TE a few years back. I ended up swapping it for another. The second had an issue too so I'm on my third.

OMN
Posts: 10
Joined: Sun Sep 29, 2019 12:51 am

Re: Matriarch VCO1 is out of tune on F#1 key

Post by OMN » Mon Feb 24, 2020 11:47 am

well, that sound terrible...

stefk
Posts: 3
Joined: Tue Aug 25, 2020 9:44 pm

Re: Matriarch VCO1 is out of tune on F#1 key

Post by stefk » Sun Sep 20, 2020 7:33 am

Richard deHove wrote: Fri Jan 17, 2020 2:26 am Thanks to Moog Support for a fast reply and the procedure to resync the oscillators. Had to do it a few times (with the wonky key moving each time!) but finally it's all good.
hi, just reading this thread - I have the same issue with OSC4, but with the Ab key.
Did you get a fix procedure? .. and could you plz share?

It is interesting that if I transpose the keyboard, the problem 'moves' up (or down) the keybed depending on the transpose direction.

Post Reply