V2 firmware - can't initialise minitaur

Welcome to the Taurus, Minitaur and Sirin Forum
kubicixfactor
Posts: 10
Joined: Tue Jul 09, 2013 1:38 pm

V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by kubicixfactor » Tue Jul 09, 2013 4:44 pm

Right, tearing my hair out here. I'm on my second Minitaur - both within a few serial numbers of each other. I can't get either of them to initialise to download the v2 firmware. I thought the first one was faulty but the second one is the same. I'm following the instructions:
Press and hold down vco 1 and vco 2
Power on keeping them pressed
Still with them pressed press RELEASE
Stop pressing vco1 and vco2

Glide light doesn't blink at all.

What's going on? Any suggestions?

User avatar
Stuka
Posts: 469
Joined: Fri Oct 12, 2012 10:13 am
Location: Knoxville, TN

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by Stuka » Tue Jul 09, 2013 7:39 pm

Make sure you're following all the steps -
The firmware upgrade actually involves running two separate EXE's.
Don't attach any control cables (USB or MIDI) prior to the update steps.

Here' the info from the Windows XP/Win 7 version:

Updating Minitaur Firmware w/ PC (XP and Win7)

This procedure will update your Minitaur to firmware version 2.0.0.

To update:

- Power up the Minitaur while holding down the VCO 1 and 2 Waveform switches,

- Keep them pressed down and press the Release switch.

- Now you can release the VCO1 and 2 waveform switches. The Glide switch should be blinking slowly, indicating you are in bootloader mode.

- Connect the Minitaur to your PC with a USB cable. Wait a moment for it to connect to the computer.

- Double-click the file, "MINITAUR_ERASE_FW.exe" to start the application.

- Type the corresponding number to select the Minitaur as the device, and press Enter. On the Minitaur you should see the Glide switch turn off, the MIDI light flash, and the VCO1 switch LED will blink several times while the system file is erased. Press Enter to escape sxio.exe when finished.

- When the erasing is done, the Glide switch will start blinking slowly again.

- Now launch the application "Minitaur_Firmware_v2_0_0.exe" ; Type the corresponding number to select the Minitaur as the device, and press Enter. The VCO2 waveform switch LED will blink as the unit receives the new data.

- When the process is done, the Minitaur reboots itself and you can get back to using the Minitaur normally. Press Enter to escape sxio.exe.


Change Log

v2.0.0:
- Added SysEx presets (100 presets internal memory)
- Panel controls to change presets (hold Glide button, press VCO1/VCO2 button)
- Independent EG Decay/Release times (hold Release button while turning Decay knob to adjust Release independently)
- Multiple Knob Modes: Snap, Pass-Thru, Relative
- Assignable CV Inputs (CV to any parameter, + CV to MIDI)

Also -

Be sure to download the latest version of the manual from the Moog website!!
Little Phatty Solar CV, Minitaur, Slim Phatty (x2), MF-101, MF-102, MF-103, MF-104M, MF-105M, MF-108M, CP-251 (x2), Animoog app, Filtatron app, Model D app, Model 15 app...and some 5U modular and Doepfer stuff...

kubicixfactor
Posts: 10
Joined: Tue Jul 09, 2013 1:38 pm

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by kubicixfactor » Wed Jul 10, 2013 2:14 am

Thanks for that. The problem is I can't get it into bootloader mode. I'm following these instructions to the letter and the glide switch doesn't blink.

User avatar
Stuka
Posts: 469
Joined: Fri Oct 12, 2012 10:13 am
Location: Knoxville, TN

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by Stuka » Wed Jul 10, 2013 7:59 am

Bummer -

I don't know if this would help or not, but you might need to do a factory reset to get it to cooperate.
I believe there is a SYSEX command available that will help with that -

You might PM Amos on this forum and/or send an e-mail to Moog tech support and see if they can hook you up.
Little Phatty Solar CV, Minitaur, Slim Phatty (x2), MF-101, MF-102, MF-103, MF-104M, MF-105M, MF-108M, CP-251 (x2), Animoog app, Filtatron app, Model D app, Model 15 app...and some 5U modular and Doepfer stuff...

kubicixfactor
Posts: 10
Joined: Tue Jul 09, 2013 1:38 pm

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by kubicixfactor » Wed Jul 10, 2013 8:10 am

Thanks, I tried a sysex with the last one - I'll give it another go. Bummer indeed, can't believe I've been unlucky twice with a defective one, hope that's not the case :-(

kubicixfactor
Posts: 10
Joined: Tue Jul 09, 2013 1:38 pm

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by kubicixfactor » Thu Jul 11, 2013 2:35 am

The sysex doesn't work, so unless anyone has any suggestions I'll have to go to the inconvenience of returning it - again :-( hard enough to convince the store there was a problem last time!

User avatar
Stuka
Posts: 469
Joined: Fri Oct 12, 2012 10:13 am
Location: Knoxville, TN

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by Stuka » Thu Jul 11, 2013 7:57 am

Before you do that -

Have you contacted Moog tech support for some assistance?
The fix might be a very simple reset procedure they can talk you through.

Two "failures" in a row does sound a bit unusual.

Have you checked things like proper power grounding, proper power supply rating, tried different USB cables, etc.?
Also, any chance you have been using the Minitaur with a DAW or controller that sends MTC (MIDI Time Code) instead of MIDI Clock sync?
(Some of the Moog gear is known to have an issue with that last one...)

These are all good things to know when contacting Tech support -
sometime apparently unrelated details can have a big imapct, as I have discovered the hard way!! :shock:
Little Phatty Solar CV, Minitaur, Slim Phatty (x2), MF-101, MF-102, MF-103, MF-104M, MF-105M, MF-108M, CP-251 (x2), Animoog app, Filtatron app, Model D app, Model 15 app...and some 5U modular and Doepfer stuff...

Moog Music
Posts: 71
Joined: Fri Feb 10, 2012 11:09 am

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by Moog Music » Fri Jul 12, 2013 4:34 pm

We are sorry you are having difficulty updating your Minitaur's firmware.
Please contact our Tech Support via phone or email and we will get you taken care of.

http://moogmusic.com/contact

- Your friends at Moog

User avatar
bgirl
Posts: 27
Joined: Wed Jun 08, 2011 8:11 pm

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by bgirl » Sat Aug 17, 2013 3:41 pm

Hi,

I received a white minitaur i am trying to update as you, it seems i can't get the glide button to blink. Did you find a solution ?

Contacted the support also.

Thank you.

Amos
Posts: 2438
Joined: Wed Jul 23, 2003 3:11 pm

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by Amos » Sat Aug 17, 2013 4:03 pm

bgirl wrote:Hi,

I received a white minitaur i am trying to update as you, it seems i can't get the glide button to blink. Did you find a solution ?

Contacted the support also.

Thank you.


describe in your own words exactly what you're doing, step by step. maybe it's something about your technique.

User avatar
bgirl
Posts: 27
Joined: Wed Jun 08, 2011 8:11 pm

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by bgirl » Sat Aug 17, 2013 4:12 pm

Hi Amos,

- I unplugged the minitaur.
- Pressed the VCO 1 AND VCO 2 Wave buttons.
- Plugged in the power while pressing those two buttons.
- While kept pressing them i pressed Release.
- Released the 3 buttons.

I tried with a long press on the release button too.

I tried to see what firmware is on it with the editor and i see a " ? " near the firmware version.

Did i make something wrong ?

EDIT: I had two minitaur before that one and i never had any problem updating it .. tried everything suggested in that topic :(

kubicixfactor
Posts: 10
Joined: Tue Jul 09, 2013 1:38 pm

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by kubicixfactor » Sun Aug 18, 2013 4:06 am

I don't think this is a problem with technique - I think it's a bit more of a quality control issue perhaps? I had to return THREE of these with the same fault. I've got one now that updates ok.

User avatar
bgirl
Posts: 27
Joined: Wed Jun 08, 2011 8:11 pm

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by bgirl » Sun Aug 18, 2013 4:59 am

That, my cutoff pot moving 3mm off axis, froze some times and high pitched noise when turning vco1/2 lvl or res...

Thank you for your response anyway, i fought with it all night long with no success. :|

SAD - Now what to do, my dealer is abroad and don't carry white minitaur anymore, and Moog i will have to pay for a reparation ...

EDIT: The dealer found a solution, and indeed i have to send it back, as it looks like faulty. Moog tech support explaining it was more user error than anything else. I must be STUPID not beeing able to access that bootloader super sayan mode.

User avatar
bgirl
Posts: 27
Joined: Wed Jun 08, 2011 8:11 pm

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by bgirl » Wed Aug 28, 2013 5:17 am

What a mess, i just received a new minitaur, and can't enter boot loader mode again... i'm done with it.

Is there a mode that change the behavior of the release button that prevent me going into boot loader mode ?

Amos
Posts: 2438
Joined: Wed Jul 23, 2003 3:11 pm

Re: V2 firmware - can't initialise minitaur

Post by Amos » Wed Aug 28, 2013 10:05 am

there is a mode that changes the behavior of the Release button -- you can press and hold the release button for 1second to toggle between modes.
However, this should have no effect on getting into the bootloader or no.

I am not sure what has caused this issue, as we have not yet received any of these troublesome units back at Moog. It seems the problem has not been reported by anyone in the USA, only in UK/EU so far... which makes it more difficult for us to diagnose. I think one such unit is on the way to us now, so I should know more soon.

I will also add a sysex command to enter boot loader mode, so there's no need to rely on difficult Konami Code type maneuvers in the future.

Post Reply