Minitaur Rev 2

Welcome to the Taurus, Minitaur and Sirin Forum
User avatar
goldphinga
Posts: 626
Joined: Fri Apr 23, 2004 4:38 pm
Location: UK
Contact:

Minitaur Rev 2

Post by goldphinga » Wed Oct 17, 2012 3:27 am

Amazing update! Why's nobody talking about it!! You all asleep? :mrgreen:

http://www.moogmusic.com/news/minitaur-revolution-2
Moog Gear: Voyager AE,LP Stage 2+CV outs (Blue LED's/Wheels, MF104SD, MF101 Filter, MF103 Phaser, Source, Memorymoog+, Minitaur.

User avatar
stiiiiiiive
Posts: 2302
Joined: Tue Aug 30, 2011 2:58 pm
Contact:

Re: Minitaur Rev 2

Post by stiiiiiiive » Wed Oct 17, 2012 4:11 am

Ditto.

I told myself Moog Music had certainly listenened to the users. Very cool!

User avatar
Solum
Posts: 29
Joined: Mon Sep 24, 2012 9:17 am
Location: Switzerland

Re: Minitaur Rev 2

Post by Solum » Wed Oct 17, 2012 5:13 am

Works fine here, very usefull update.

cyclops
Posts: 11
Joined: Fri Oct 28, 2011 12:55 pm

Re: Minitaur Rev 2

Post by cyclops » Wed Oct 17, 2012 6:11 am

yea i saw this like the day i had to send my moog back for a swap,

Thanks Moog that was a REAL nice update,

omvibes
Posts: 38
Joined: Wed Jan 07, 2009 12:13 pm

Re: Minitaur Rev 2

Post by omvibes » Wed Oct 17, 2012 8:18 am

Hooray! I was moaning about a lack of presets on the Minitaur preventing me buying one, now I have no excuse........ doh, thanks Moog!! :D

flamenco
Posts: 1
Joined: Wed Oct 17, 2012 7:31 am

Re: Minitaur Rev 2

Post by flamenco » Wed Oct 17, 2012 9:27 am

if it is possibly to be changed presets by MIDI program chance ?

thx for answer.

Gabeldamico
Posts: 2
Joined: Wed Oct 17, 2012 12:20 pm

Re: Minitaur Rev 2

Post by Gabeldamico » Wed Oct 17, 2012 12:32 pm

Been waiting for something like this; has anyone had luck installing the Minitaur editor/REV2 update specifically on a 10.5.8 Mac?

User avatar
Kirk Markarian
Posts: 22
Joined: Wed Oct 17, 2012 2:29 pm

Re: Minitaur Rev 2

Post by Kirk Markarian » Wed Oct 17, 2012 2:34 pm

A question about the ability to store presets:

Yes, I was successful in storing presets. One issue I ran into was the filter tracking setting. I was able to successfully track the filter at 200% when I was connected via USB. I was able to successfully save the preset in the Minitaur Editor software on OS X. Everything worked as it should.

I disconnected the MIDI, scrolled through the presets that I had made. The filter tracking preset was back to tracking at 100%.

Would there be any reason why this would happen, other than Moog is maintaining the Minitaur Editor connection as the only way to keep it where it was? When I had the filter tracking at 200%, the sounds were beautiful, and I didn't have to jump up and down the keyboard to hit the notes I wanted to play.

If I'm doing something wrong, I'd definitely be open to suggestion! :D

andrzejmikosz
Posts: 7
Joined: Thu Jul 19, 2012 3:20 am

Re: Minitaur Rev 2

Post by andrzejmikosz » Wed Oct 17, 2012 4:09 pm

Ok. The REV 2 impressed me a lot, but for now I found out two bugs. After all the correct steps for the update of firmware and software. I had two important issues: 1. the whole MOD parameters (LFO RATE / VCO LFO AMT and VCF LFO AMT) didn't work. The restart helped, but it happend to me repeatedly. it's definitely an issue. also the lfo rate is working quite differently that in previous versions i think, it looks like it changed resolution or something.

The second most important thing - i don't know what they've changed, but most of presets done before happened to sound and act differently.

Somehow my excitement got down after it. I turned myself back to the 1.0.7.

Is it so hard to make an update that will keep the previously made presets work?

andrzejmikosz
Posts: 7
Joined: Thu Jul 19, 2012 3:20 am

Re: Minitaur Rev 2

Post by andrzejmikosz » Wed Oct 17, 2012 4:13 pm

old presets doesn't work on the new firmware.

some problems with the mod part - doesn't react until restart.

Briman
Posts: 32
Joined: Sat Apr 30, 2011 6:58 pm

Re: Minitaur Rev 2

Post by Briman » Wed Oct 17, 2012 5:22 pm

Hey Amos...

Congrats on the new REV 2 OS update for the Minitaur!
Lots of cool new features! :)

So we are almost there! With up to 100 Presets now storable Onboard...
what we need is to be able to call up any of them... with MIDI Patch Change!

When you're in the heat of the moment... doing a Major Show...
there's no time to be accessing Patches by pushing buttons on a Sound Module.
Only time to change Patches Instantly... using your "own" Controller!

With all the new MIDI features in REV 2... including CV to MIDI...
there must surely be room for something as basic as MIDI Patch Change?

It is great however... that we now have 100 storable Presets onboard!
Many thanks for that!

Here's one more suggestion though:
- once a Preset is called up... make it tweakable... with the Front Panel Controls...
then be able to save it back into that Patch...
with a specific front panel buttons push procedure.

Also... as before... there still seems to be no way to set the "Under the Hood"
parameters the way you want to use the Minitaur Live... without a
Laptop connected to it... to adjust those? Perhaps these "Under the Hood"
parameters could be saved into each of the 100 Presets... so as to be
specific to each Patch?

So the main idea is for Users to do most of their Presets tweaking at home...
connected to a computer... then take the Minitaur to a Show...
and be able to call up any Preset with MIDI Patch Change...
but be able to tweak and save any of the changes... if needed! :)

Perhaps these will come soon... in REV 3 ? :)
Many thanks again for such a small... but mighty Moog Module!

Amos
Posts: 2438
Joined: Wed Jul 23, 2003 3:11 pm

Re: Minitaur Rev 2

Post by Amos » Thu Oct 18, 2012 9:34 am

have you tried MIDI program change? It works fine.

edit: as long as you are changing to a program that is valid - meaning you must load a preset from the editor to the Minitaur's internal memory first... after that, you can send a MIDI program change and it will load the preset.

User avatar
Kirk Markarian
Posts: 22
Joined: Wed Oct 17, 2012 2:29 pm

Re: Minitaur Rev 2

Post by Kirk Markarian » Thu Oct 18, 2012 12:27 pm

Amos wrote:have you tried MIDI program change? It works fine.

edit: as long as you are changing to a program that is valid - meaning you must load a preset from the editor to the Minitaur's internal memory first... after that, you can send a MIDI program change and it will load the preset.
I haven't used MIDI much, so I don't know how to send a program change from my Alesis Micron (which is what I'm using to control the Minitaur). I made the preset in the Minitaur Editing program along with under the hood settings. I was able to scroll between the two presets that I had made and loaded. The 200% filter tracking doesn't work. Bummer.

User avatar
tagirov
Posts: 131
Joined: Mon Sep 06, 2010 2:45 am
Location: Ekaterinburg, Russia
Contact:

Re: Minitaur Rev 2

Post by tagirov » Thu Oct 18, 2012 1:27 pm

Amos wrote:have you tried MIDI program change? It works fine.

edit: as long as you are changing to a program that is valid - meaning you must load a preset from the editor to the Minitaur's internal memory first... after that, you can send a MIDI program change and it will load the preset.
yes, the midi program change works perfect
Best regards, Ruslan Tagirov.

Toyz: MBPro+Live 9.x+LogicProX, Moog: LP StageII/Sub37/Minitaur, Clavia Nord: Stage2 SW73/ModularG2Engine, Roland: MC909, Korg: MS-20, R-3, Otomachines Bisquit/DER OTO, etc.

emanresu
Posts: 12
Joined: Thu Apr 05, 2012 9:25 am

Re: Minitaur Rev 2

Post by emanresu » Fri Oct 19, 2012 10:11 am

How are you guys triggering program changes? (my host is Ableton Live 8 ).

Post Reply